Kako kužka ubraniti pred klopi?

S toplim vremenom žal vsako leto pride tudi nekaj tegob in zagotovo ena tistih, ki lastnikom kosmatincev povzroča največ skrbi spada med parazite in imenujemo jo klop. Klopi, poznamo kar več kot 800 vrst, spadajo med pajkovce oziroma pršice in so vsi po vrsti zunanji zajedavci pticam, sesalcem in plazilcem.

Klopi so praktično povsod in, kot nam povedo tudi naše stranke, jih je vsako leto več. Najdemo jih na travnikih in v gozdu. Gostitelja zaznajo s svojimi receptorji in se ga, ko gre mimo, tudi oklenejo, lahko pa žival tudi zasledujejo po tleh. Klopi prenašajo veliko bolezni, pri psih pa so v Sloveniji najbolj pogoste anaplazmoza, babezioza in seveda - borelioza. Simptomi so lahko pri vsakem psu drugačni in celo netipični, zato je dobro imeti tako imenovane klopne bolezni vedno nekje v mislih, če se pes obnaša drugače kot navadno. Ker ima lahko okužba za psa resne posledice in prizadene tudi kvaliteto življenja, je še toliko bolj pomembno, da skrbimo za redno zaščito.

Poznamo več oblik zaščite proti klopom, najbolj so prodajane ampule in ovratnice, v zadnjem času pa so vse bolj aktualne tablete, ki jih pes poje. Obstajajo tudi alternativne izbire v obliki pršil in obeskov, ki jih, v kolikor dobro učinkujejo, uporabljamo namesto klasičnih oblik zaščite, zelo dobro pa delujejo tudi kot podpora ampuli ali ovratnici.

Za odganjanje klopov pa se lahko uporablja tudi šampon na bazi olja čajevca. Olje čajevca je naravni repelent za pse in mačke, ki odganja bolhe in klope. Dodatna zaščita je vedno dobrodošla, zato v našem salonu v pomladnih mesecih uporabljamo tudi ta šampon. Lahko pa ga uporabljate tudi doma, saj je na voljo tudi v naši spletni trgovini. Naše stranke se vračajo z izredno pozitivnimi povratnimi informacijami, zato verjamemo, da ne bo razočaral niti vas.

Nazaj na spletni dnevnik