Nega psa glede na tip dlake

Največkrat si pasjega prijatelja izberemo glede na značajske lastnosti in pa videz. Da je pri izbiri ljubljenčka zelo pomembno kakšne značajske lastnosti ima določena pasma, že vemo. Pomembno pa je tudi kakšno nego zahteva. Velikokrat se zaljubimo v dolgo svetlečo dlako, ali pa so nam mogoče všeč kodrasti, kratkodlaki ali celo psi s posebnim videzom dlake. Tip dlake našega kosmatinca je pomemben, saj zdrav in zadovoljen pes potrebuje primerno nego. Ali boste krtačili svojega psa vsak dan, ga boste redno vozili v pasji salon ali bi raje takšnega, ki se lahko kopa le parkrat letno? Imate alergijo? Vas moti tepih iz pasje dlake v stanovanju ali boste kupili tudi robotski sesalec? Glede na tip dlake je odvisna nega, ki jo potrebuje vaš pasji sostanovalec. Da vam bo mogoče lažje se odločiti kakšen pes je primeren za vas ali pa se zgolj izobrazili kaj vaš ljubljenček potrebuje, smo zbrali osnovne informacije o tipih dlake in primerni negi psov.

Osnovni tipi dlake:

Srednje dolga dlaka

Elegantna, svetleča dlaka je, če je primerno negovana res lahko lepa na pogled in lahka za vzdrževanje. Takšna dlaka se redko vozla, a se v kožuh pogosto zapletejo vejice rastlinja in umazanija, kar zahteva redno nego. Psi s takšno dlako potrebujejo redno krtačenje, dvakrat letno (ob menjavi dlake), pa še posebno pozornost namenjeno odstranjevanju odmrle podlanke. Pripomočki, ki prav pridejo pri negi te dlake so glavnik, »slicker« krtača, krtača z bunkicami, in krtača za izčesavanje podlanke. Psi s takšno dlako potrebujejo tudi posebne izdelke za lažje razčesavanje dlake in primeren šampon ter balzam.

Sem spadajo: avstralski ovčar, border collie, borzoi, cavalier King Charles španjel, angleški seter, dolgodlaki jazbečar, zlati prinašalec, gladkodlaki prinašalec, berenski plašarski pes, irski seter, munsterlander, toller, papillon, saluki, tibetabski španjel, itd.

Dolga svilnata dlaka

Večina dolgodlakih kužkov ne menja dlake, raste jim neprestano, podobno kot lasje. Jim pa vseeno dlaka lahko izpada. Potrebujejo redno nego, da se jim dlaka ne zavozlala in sprime. Nujno je vsakodnevno krtačenje oz. česanje. Najprimernejši pripomočki so glavnik, krtača, ki ne povzroča statike, mehka krtača za sijaj in manjši glavnik za dlako okrog oči in gobčka. Te pse se tudi pogosteje kopa in pa striže, zato so redni obiski pasjega salona nujni. Uporaba kakovostnega šampona, balzama in kozmetike za nego dlake naredi dlako bolj gladko in verjetnost da se bo dlaka med kopanji zavozlala je precej manjša, krtačenje manj zahtevno. Pri teh psih je posebej pomembna nega dlake okrog oči, ki se spne v čopek ali pa redno striže, s tem se zmanjša draženje oči in omogočimo, da pes vidi. Psi, ki ne hodijo na razstave se pogosto strižejo precej kratko, pazite pa, da dlaka ni prekratka, saj psu nudi zaščito pred zunanjimi vplivi.

Sem spadajo: afganistanec, bradati collie, briard, coton du tulear, lhasa apso, maltežan, Shih Tzu, tibetanski terier, yorkshire terier, itd.

Kodrasta in vrvičasta / zavozlana dlaka

Psi s kodrasto dlako zahtevajo kar nekaj nege. Dlaka ne odpada in jim konstanto raste. Zaradi oblike dlake se v njo ulovi veliko umazanije, listkov in vejic. Okoli ušes, ovratnice in zadnjice pogosto nastajajo vozli. Obiski pasjega salona so zelo dobrodošli. Zelo je pomembno krtačenje oz. česanje, ki odstrani odvečno dlako in preprečuje vozlanje in polstenje. Prav tako je uporaba kakovostne kozmetike zelo dobrodošla. Z rednimi obiski pasjega frizerja, bo tudi nega doma lažja.  Z navajanjem na kopanje in krtačenje začnemo čim prej, že pri mladičkih, saj je takrat dlaka še nekoliko manj zahtevna, psi pa bodo bolj vajeni nege.

Psi z dolgo vrvičasto, zavozlano dlako so bolj redki, večina jih je namenjena za razstave, pa vendar se pojavljajo tudi kot družinski psi. Te pasme potrebujejo redno nego pasjega frizerja, da so primerno urejeni in negovani. Njihov kožuh je hitro umazan in lahko smrdijo, tudi za nego kože je potrebno poskrbeti, kar pa je, brez profesionalnih pripomočkov in znanja, pri teh pasmah lahko kar velik zalogaj.

Sem spadajo: curley-coated retriever, pudlji, irski vodni španjel, komodor, lagotto Romagnolo, puli, itd.

Gosta dlaka s podlanko

Sem spadajo pasme, ki imajo kožuh namenjen preživetju v izjemno težkih pogojih. V stanovanju tak tip dlake zna predstavljati izziv. Ko ti psi menjajo dlako, je ne zmanjka kar tako. Mehka, puhasta dlaka, ki izpada v šopih najbrž ni najbolj priljubljena stvar na svetu. In ker pri nas ni nekih hudih nizkih temperatur (sploh v stanovanjih), ti psi menjajo dlako skoraj neprestano. Pasji salon Dogspa.si bo s profesionalno nego pomagal zmanjšati količino odpadle dlake. Doma pa se je lotimo s pogostim česanjem, lahko tudi s posebnimi pripomočki za izčesavanje podlanke.

Sem spadajo: chow chow, akita, aljaški malamut, rough collie, nemški ovčar, nemški špic, hovawart, kuvasz, novofundlanec, norveški lunedenhund, pomeranec, samojed, shiba inu, sibirski huski, tibetanski mastif, itd.

Kratka dlaka

Kratka dlaka naj bi bila najlažja za vzdrževanje, vendar ni čisto tako. Te pse je zaradi odpadanja dlake potrebno redno krtačiti, če ne želimo, da je dlaka povsod. Ostra in kratka dlaka se zapiči na oblačila, pohištvo, povsod kamor se lahko in težko se odstrani. Za krtačenje uporabljamo t.i. shedderje, gumijasta strgala, rokavice, krtače z žimo in furminatorje. Priporočamo da obiščete naš pasji salon vsaj v sezoni menjave dlake, saj s sušenjem s fenom za pse, lahko res dobro odstranimo odmrlo dlako. S kopanjem in sušenjem odstranimo še tisto dlako, ki je med krtačenjem nismo. S kakovostnim šamponom in balzamom, ter negovalnimi olji poskrbimo za zdravo in svetlečo dlako.

Sem spadajo: psi tipa bull, greyhound, basenji, beagle, bokser, buldog, dalmatinec, nemška doga, italijanski hrt, labradorec, mastif, pointer, mops, rodezijski grebenar, rotvajler, vizsla, weimaraner, whippet, itd.

Resasta ali žimasta dlaka

Pse s tako dlako se trima. Trimanje je postopek puljenja odmrle dlake. Psov s tem tipom dlake se ne brije! Odmrlo dlako je potrebno populiti – trimati, saj sama ne izpade in za zdrav videz kožuščkov, moramo narediti prostor za novo lepo dlako. Obstaja več načinov trimanja dlake, ki se razlikujejo glede na tip dlake oz. pasme. Postopka se lahko naučimo ali pa psa peljemo v pasji salon Dogspa.si kjer za vašega ljubljenčka poskrbi pasji frizer, ki ima izkušnje s tem tipom dlake. Za trimanje lahko uporabljamo različne nože ali kamne, ki so za začetnike bolj priporočljivi, da dlake ne porežejo. Pogostost kopanja je odvisna od pasme psa (in življenjskega sloga), nekatere lahko zgolj obrišemo z vlažno krpo in jim privoščimo občasne kopeli s primernim šamponom, nekateri pa potrebujejo kopel pogosteje.

Sem spadajo: resasti jazbečar, višavski terier, airdale terier, borderski terier, cairn terier, šnavcer, jack russell, itd.

Dlaka, ki potrebuje striženje

Dlaka, ki je zahtevna za vzdrževanje, če je predolga in se rada vozla in polsti, se največkrat postriže na dolžino, ki jo je lažje obvladovati. Takšno dlako ima npr. pudelj, ki pa tudi, če je postrižen, potrebuje redno vsakodnevno česanje in nego. Pri krtačenju se dlako češe od kože navzdol, da se dlake popolnoma ločijo in se ne zavozlajo ob koži. Za to uporabljamo »slicker« krtačo, pomagamo pa si tudi z glavnikom. Pse se neguje že kot mladičke, da se navadijo na nego in da preprečimo morebitne težave z vozli in odmrlo dlako. Pri približno 7 mesecih se začne dlaka spreminjati, staro dlako je potrebno odstraniti, da ne nastanejo »cofi«. Pasji frizer je pri taki dlaki precej priporočljiv, saj striženje in uporaba kvalitetnega šampona, v kombinaciji s primernim balzamom, zelo olajša nego med obiski.

Sem spadajo: pudelj, ameriški koker španjel, bedlington terier, črni ruski terier, angleški koker španjel, angleški špringer španjel, brittany, portugalski vodni pes, itd.

Nazaj na spletni dnevnik